Sidor

torsdag 30 maj 2013

Bildanalys



Det första som poppar upp i mitt huvud när jag ser denna bilden är att något i stil med "dream big" och "help me fly". Flickan som ögat dras till direkt i den ljusa klänningen tror jag är något av en mäktig adelsmans dotter, med tanke på de vackra klänningarna och den fina platsen dr de befinner sig, som inte fått uppleva något annat än det hon velat i livet. En aning bortskämd och egenkär men med stora drömmar. Det känns som att det något hon vill uppnå och förverkliga. Vill hon kunna flyga så tror hon verkligen att hon kan, och försöker tills hon uppnått sitt mål. 
Det ser ut som att det står en man bakom den storas pelaren och ber henne att följa med honom eller något liknande. 
Jag får upp lite olika tolkningar i mitt huvud, men om jag skulle måla upp en kort berättelse om bilden så skulle den nog se ut såhär: Mannen som står bakom pelaren är han som enligt flickans pappa ska gifta sig med henne, och han är därför hopplöst förälskad i henne. Flickan vill däremot följa sina egna drömmar och inte någon annans, och försöker därför flyga iväg och bli just fri. De andra flickorna runt omkring henne hjälper henne att komma upp i luften.

Jag blir väldigt inspirerad av att titta på denna bilden. Jag kan känna igen mig lite i hennes situation om att vilja flyga iväg och förverkliga det man tänkt på så länge. Jag har själv stora drömmar, som jag faktiskt tror att jag kan lyckas med, liksom flickan. Jag blir nästan lite pirrig i magen när jag tänker på det, för det är en spännande känsla att bära på. Jag blir lycklig av att tänka på alla möjligheter som idag finns framför mina armar.
Jag har dock inte upplevt att jag har varit tvungen att göra något och då vilja fly från vart jag är, inte så dramatiskt som i bilden iallafall. 

Detta är en konstbild som jag älskar och jag kan tänka mig att det är en målning som många kan känna igen sig i, vart än i världen man befinner sig. 

När Jean-Honore målade bilden så tror jag att han ville att man skulle uppleva en härlig och glad känsla i magen, med tanke på den "romantiska" stilen och de mjuka och harmoniska färgerna. Man kan också se att det sitter två diskreta små änglar uppe ovanför vattenfallet, vilket bara förstärker känslan. 
Målningen riktar sig nog inte till någon speciell målgrupp, utan jag kan tänka mig att vem som helt skulle kunna känna sig in i bilden.

Bilden har stående format och har en synvinkel ur centralperspektiv. Fokuset ligger på händelserna nere på platsen där flickan och de andra befinner sig, vilket han har målat i ljusare färger för att få det att sticka ut ur bilden så att ögat dras dit så fort man tittar på bilden. Bilden är en helbild och föreställer en utomhusmiljö. Konstnären har gjort förgrunden och bakgrunden i mörkare färger med mycket skuggor så att själva fokusområdet lyser med alla de ljusa färgerna. Det ser även ut som att det är just där solen lyser vilket kan vara ett tecken på att det är hennes öde att följa sina drömmar. 

1771-1773
Jean-Honore Fragonard, The Progress of Love: The Pursuit
chisnell.com 

Valfri bild

Min valfria bild föreställer Londons silhuett med action painting på.

När jag började fundera på vad jag ville göra för valfri bild så tänkte jag att jag ville mixa två olika tekniker. Först skulle jag fota en bild och action painta på den, men sedan ändrade jag mig till att rita en egen svartvit bild och sen få nån färgklick på det. Jag tyckte det blev häftigast att göra en silhuett i kolkrita, och så blev det.

Jag började med att skissa upp Londons silhuett med blyertspenna rakt över ett A3 papper. Därefter tog jag en kolkrita och målade i hela vägen ner. När jag målat allt så tog jag en bit papper och "suddade" ut allt så att det blev en gråare färg.
När alla kanter på silhuetten var suddade och rena, så tog jag färg blandat med lite vatten och började
skvätta ut på pappret. Jag valde att använda vit, svart och guld färg för att inte få bort fokusen från silhuetten allt för mycket.

Jag är faktiskt väldigt nöjd med min bild, men kanske att jag skulle tagit en annan färg istället för guld, plus att jag skulle tagit mer vatten i färgen så att det blir mer "skvätt-effekt".

                                         

Parafras Campell's Soup - Andy Warhol

Eftersom jag har verkligen blivit inspirerad av Andy Warhol så valde jag att göra en parafras av hans kända verk "Campbell's soup".

Det första jag började med var att skissa upp själva burken. När jag hade burken färdig så tänkte jag ut vad det var jag ville ändra med Warhols bild, för att göra den annorlunda. Andy Warhol såg ganska fritt och livfullt på kost, och t.ex. fann konst i matbutiker så ville jag ha lite humor i min bild. Jag valde att byta ut Tomato soup till Monster soup, och därefter ändra färgerna till mer "monster-liknande" enligt mig. Jag valde olika gröna nyanser på själva burken, och sedan rosa text för att bryta av.

Jag har målat med akrylfärg och med den kunde jag skapa lite "texture" så att det blev lite som en 3D effekt. Jag försökte även måla locket på burken så att den blev mer tvådimensionell.

Om jag skulle fått göra om något på bilden så skulle det vara att jag valde en annan grön nyans på den nedre delen av burken. Nu blev den lite för mintgrön vilket inte riktigt passar in med de andra färgerna, men annars är jag nöjd med hur den tillslut blev.


"Campbell's soup" av Andy Warhol                               Min parafras av "Campbell's soup"
jssgallery.org

Fotobild - Andy Warhol

Jag har valt att arbeta om konstnären Andy Warhol, och min bild är därför inspirerad av popkonsten. Andy Warhol var en väldigt fri och fantasifull konstnär, som är väldigt stor över hela världen än idag och det är det som gör honom så intressant.Jag har gjort en kopia av hans verk av Marilyn Monroe, med min egen bild. 

Andy Warhol använde sig mycket av silkscreentekniken när han gjorde sina bilder. Silkscreentryck görs med hjälp av att dra färg över ett tunt "filter", och kan göras i många lager. Bilden av Marilyn Monroe som jag tolkat gjorde han med silkscreentryck.  

Jag har tagit ett foto på Hedda, som jag sedan beskärt till en kvadratiskt form. Jag gjorde nio olika färgkombinationer av bilden och ökade kontrasten en aning på dem. När alla var klara satte jag ihop dem till ett kollage, och lämnade en liten tunn kant mellan bilderna precis som Warhols har.
Jag tänkte ut kompositionen av denna bilden nästan direkt när vi fick uppgiften, och jag har inte ändrat något alls från min  ursprungliga idé.

Det var ganska svårt att redigera färgerna precis så som Marilyn Monroe bilden har, för jag hittade inget bra program till att göra det med, men jag ökade färgstyrkan och kontrasterna så att de blev lite mindre "foto liknande". 

Om jag skulle gjort något annorlunda så skulle det vara att använda mer dämpade och pastelliga färger, samt att lägga på ett "målat" filter så att det blir ytterligare lite mer likt ett silkscreentryck.
För övrigt så är jag nöjd med min bild och hur den blev exakt så som jag tänkt i mitt huvud.


                              Min bild - Kopia av Marilyn Monroe av Andy Warhol

Marilyn Monroe av Andy Warhol - skullsproject.wordpress.com

måndag 11 februari 2013

Bildanalys, tonår


Jag tycker verkligen om den här bilden eftersom den får mig direkt att tänka på mig och mina vänner. Våra år som tonåringar skulle jag vilja måla av ungefär såhär. Underbart och pinsamt. De två tjejerna är härligt glada och tjejen till höger skäms eventuellt över något.
Jag kan känna känslan ni min mage när man är sådär hysteriskt lycklig och bara skrattar åt det mesta för att allt annat är oviktigt. Det känns som att tjejerna skrattar åt något som de ser någon göra och slår sig för pannan och tänker "korkat". Ja ungefär så... Det scenariot har jag upplevt en massa gånger och det är lika kul var gång. Jag blir bara glad och vill le så stort det går när jag ser bilden nedan.

Det första jag ser när jag tittar på bilden är tjejen till vänsters  leende. Hennes vita tänder sticker ut i bilden och även hennes öga.
Bilden är tagen i centralperspektiv och är en närbild kan jag tycka. Den är ganska ljus, väldigt färgglad (tror de har ökat kontrasten och färgerna lite) och är nog tagen inomhus med ett tygstycke i bakgrunden och lampor som lyser på dem. Fokuset ligger på de båda tjejerna.
Jag tror inte att den här bilden är så jätte spontan men den är nog inte i propaganda eller reklam syfte. Den är nog mest en  planerad fin bild helt enkelt.

Detta är en bild som representerar min tonår till det stora hela. Jag tar en massa bilder på allt som händer runt om kring mig och på mina vänner när de minst anar det. Fula miner, smet i ansiktet eller precis det ögonblicket när dem proppar in en hamburgare i munnen. Dom vet inte hur många "hämdbilder" jag har i min mobiltelefon. Vi brukar ibland sitta och titta på dem och skratta åt och med varandra över dem, vilket är härligt att man faktiskt kan göra. När vi gör det ser det ut ungefär såhär. Vi skrattar oss igenom tonåren och försöker göra det bästa av den så gott det går. Leendet från bilden smittar av sig och vill inte försvinna!




Bilden är lånad av talkingteenage.com

måndag 4 februari 2013

Bildanalys 2, konstbild




Träden i bilden symboliserar kunskap och livet, och brösten symboliserar bl.a. hjärtats plats. Det blåa i bilden betyder sanning, evighet & visdom.

Det första jag såg när jag tittade på bilden var den nakna kvinnan, på grund av att hennes ljusa färg sticker ut från den annars mörka, skuggiga bilden. Nu när jag sett bilden ett tag och många gånger så ser jag flickan i vitt där bak i bilden nästan direkt också, men i börjar tog det ganska lång tid innan jag lade märke till henne.

Jag tror att kvinnan som sitter på det blåa tygstycket är tillsammans med mannen bredvid i brunt. De delar sanning och visdom i evighet. De sitter i hjärtats plats och njuter av livet.
Personen i bakgrunden tror jag är en tjej. Att hon är klädd i vitt betyder att hon är oskuldsfull, glad och har en ren själ.
Om jag skulle tänka mig in i en historia om gren här bilden så skulle det nog vara ungefär såhär: den nakna kvinnan är hustru till mannen i brunt, (eller till de båda). Tjejen i vitt är en oskuldsfull tjänstepiga som en av männen i hemlighet är tillsammans med.

Jag tycker att bilden är fin i sig, men det är något med den som jag inte gillar. Jag är lite kluven och jag vet inte om jag får ut ett annat budskap än vad Manet tänkte, eller det är någon annan anledning. Jag känner att budskapet blir lite fel och jag gillar inte vad som händer. Jag tycker det bara blir lite konstigt på grund av att jag inte tycker att det passar med kvinnan där i centrum, men det är ju bara min åsikt. Förutom det så tycker jag att bilden är bra gjord med mycket "som pågår" fast med kontroll och bra struktur. Jag gillar att man ser ljuset bakom den oskyldiga vita flickan där bak i bilden vilket får mig att tänka till och direkt säga "vem är hon?". Ju längre man sitter och tittar på bilden ju längre blir historien som börjar skapas i min hjärna.

Jag kan inte riktigt relatera till den här bilden känner jag. Jag brukar inte, och vet ingen som brukar sitta naken med några män i skogen och äta frukost. Jag önskar faktiskt inte att detta borde hända mig heller, utan jag tror att jag föredrar köksbordet.

Bilden är i liggande format från centralperspektiv. Den har mest fokus på den nakna kvinnan, och är en helbild. Den har mycket skuggor och är lite, lite dunkel. Bilden är tagen utomhus.

Manet fick mycket kritik för den här bilden. Folket tyckte att det var o-etiskt och opassande att visa upp sig på det här sättet, vilket jag tror beror på att man skulle vara väldigt passiv och inte sticka ut för mycket. Detta är helt annorlunda idag. I dagens samhälle är det mycket accepterat av de flesta och är inte något man reflekterar särskilt mycket över. Vi har bikinimodeller, kortkorta kläder och personer utan kläder här och var i media. För vissa är det en självklarhet att visa upp sig och andra lever kvar i det gammalmodiga samhället där nakenhet inte fanns på kartan, vad man än tycket är det respekterat idag.
Jag tycker inte att det är något fel med kvinnan i bilden utan det är ju konst på Manets vis. Det finns inga skrivna regler för vad som är konst eller inte och vad som ska målas eller ej. Hade jag däremot levt på 1800 kan jag tänka mig att jag hade tyckt att den var en aning opassande.


"Frukost i det gröna" av Manet, från konst.wordpress.com

måndag 21 januari 2013

Bildanalys

Min första reaktion när jag ser denna bilden är dofterna av solroserna och den härliga stämningen. Barnen är lyckliga och såväl föräldrarna.

Det första mitt öga dras till är "pappan" i grönt, vilket nog beror på att han är i mitten av fotot och den starka färgen hans tröja har. Det jag ser efter är "mammans" röda kavaj. Solrosorna borde man kanske egentligen se först eftersom de tar en stor del av bilden, men eftersom där är så mycket färger övrigt i bilden så tar de över också.

Jag tycker att bilden ser tillgjord och planerad ut, men bortser man från det så är det en härlig sommarbild på den här familjen!
Jag känner igen mig i den stämningen som verkar råda mellan familjemedlemmarna. Man har gjort något roligt, kanske varit ute på utflykt eller är på semester. Man pratar och skrattar och har det allmänt trevligt. Detta har hänt min familj många gånger och jag älskar tillfället då det händer. För min familj är det inte bara när vi är på semester eller liknande, utan det kan vara vid matbordet eller i soffan framför tvn.
Jag gillar den här bilden ganska mycket faktiskt för jag kan leva mig in i situationen och känna hur glada dom är.

Jag tror faktiskt att detta är en reklambild. Dels för att den är så tillgjord och för att när jag tänker den som en reklambild så säger bildens slogan: "anslut er till vårt miljövänliga elföretag, och njut mer av sommaren!!!".

Bilden är stående med fokusen på personerna som springer fram i solrosfältet. Den är tagen i centralperspektiv/grodperspektiv utomhus och det är en helbild. Den är ljus av solens egna strålar, och väldigt färgglad!


Bild från svenskacvt2011.blogspot.com