Sidor

torsdag 30 maj 2013

Bildanalys



Det första som poppar upp i mitt huvud när jag ser denna bilden är att något i stil med "dream big" och "help me fly". Flickan som ögat dras till direkt i den ljusa klänningen tror jag är något av en mäktig adelsmans dotter, med tanke på de vackra klänningarna och den fina platsen dr de befinner sig, som inte fått uppleva något annat än det hon velat i livet. En aning bortskämd och egenkär men med stora drömmar. Det känns som att det något hon vill uppnå och förverkliga. Vill hon kunna flyga så tror hon verkligen att hon kan, och försöker tills hon uppnått sitt mål. 
Det ser ut som att det står en man bakom den storas pelaren och ber henne att följa med honom eller något liknande. 
Jag får upp lite olika tolkningar i mitt huvud, men om jag skulle måla upp en kort berättelse om bilden så skulle den nog se ut såhär: Mannen som står bakom pelaren är han som enligt flickans pappa ska gifta sig med henne, och han är därför hopplöst förälskad i henne. Flickan vill däremot följa sina egna drömmar och inte någon annans, och försöker därför flyga iväg och bli just fri. De andra flickorna runt omkring henne hjälper henne att komma upp i luften.

Jag blir väldigt inspirerad av att titta på denna bilden. Jag kan känna igen mig lite i hennes situation om att vilja flyga iväg och förverkliga det man tänkt på så länge. Jag har själv stora drömmar, som jag faktiskt tror att jag kan lyckas med, liksom flickan. Jag blir nästan lite pirrig i magen när jag tänker på det, för det är en spännande känsla att bära på. Jag blir lycklig av att tänka på alla möjligheter som idag finns framför mina armar.
Jag har dock inte upplevt att jag har varit tvungen att göra något och då vilja fly från vart jag är, inte så dramatiskt som i bilden iallafall. 

Detta är en konstbild som jag älskar och jag kan tänka mig att det är en målning som många kan känna igen sig i, vart än i världen man befinner sig. 

När Jean-Honore målade bilden så tror jag att han ville att man skulle uppleva en härlig och glad känsla i magen, med tanke på den "romantiska" stilen och de mjuka och harmoniska färgerna. Man kan också se att det sitter två diskreta små änglar uppe ovanför vattenfallet, vilket bara förstärker känslan. 
Målningen riktar sig nog inte till någon speciell målgrupp, utan jag kan tänka mig att vem som helt skulle kunna känna sig in i bilden.

Bilden har stående format och har en synvinkel ur centralperspektiv. Fokuset ligger på händelserna nere på platsen där flickan och de andra befinner sig, vilket han har målat i ljusare färger för att få det att sticka ut ur bilden så att ögat dras dit så fort man tittar på bilden. Bilden är en helbild och föreställer en utomhusmiljö. Konstnären har gjort förgrunden och bakgrunden i mörkare färger med mycket skuggor så att själva fokusområdet lyser med alla de ljusa färgerna. Det ser även ut som att det är just där solen lyser vilket kan vara ett tecken på att det är hennes öde att följa sina drömmar. 

1771-1773
Jean-Honore Fragonard, The Progress of Love: The Pursuit
chisnell.com 

Valfri bild

Min valfria bild föreställer Londons silhuett med action painting på.

När jag började fundera på vad jag ville göra för valfri bild så tänkte jag att jag ville mixa två olika tekniker. Först skulle jag fota en bild och action painta på den, men sedan ändrade jag mig till att rita en egen svartvit bild och sen få nån färgklick på det. Jag tyckte det blev häftigast att göra en silhuett i kolkrita, och så blev det.

Jag började med att skissa upp Londons silhuett med blyertspenna rakt över ett A3 papper. Därefter tog jag en kolkrita och målade i hela vägen ner. När jag målat allt så tog jag en bit papper och "suddade" ut allt så att det blev en gråare färg.
När alla kanter på silhuetten var suddade och rena, så tog jag färg blandat med lite vatten och började
skvätta ut på pappret. Jag valde att använda vit, svart och guld färg för att inte få bort fokusen från silhuetten allt för mycket.

Jag är faktiskt väldigt nöjd med min bild, men kanske att jag skulle tagit en annan färg istället för guld, plus att jag skulle tagit mer vatten i färgen så att det blir mer "skvätt-effekt".

                                         

Parafras Campell's Soup - Andy Warhol

Eftersom jag har verkligen blivit inspirerad av Andy Warhol så valde jag att göra en parafras av hans kända verk "Campbell's soup".

Det första jag började med var att skissa upp själva burken. När jag hade burken färdig så tänkte jag ut vad det var jag ville ändra med Warhols bild, för att göra den annorlunda. Andy Warhol såg ganska fritt och livfullt på kost, och t.ex. fann konst i matbutiker så ville jag ha lite humor i min bild. Jag valde att byta ut Tomato soup till Monster soup, och därefter ändra färgerna till mer "monster-liknande" enligt mig. Jag valde olika gröna nyanser på själva burken, och sedan rosa text för att bryta av.

Jag har målat med akrylfärg och med den kunde jag skapa lite "texture" så att det blev lite som en 3D effekt. Jag försökte även måla locket på burken så att den blev mer tvådimensionell.

Om jag skulle fått göra om något på bilden så skulle det vara att jag valde en annan grön nyans på den nedre delen av burken. Nu blev den lite för mintgrön vilket inte riktigt passar in med de andra färgerna, men annars är jag nöjd med hur den tillslut blev.


"Campbell's soup" av Andy Warhol                               Min parafras av "Campbell's soup"
jssgallery.org

Fotobild - Andy Warhol

Jag har valt att arbeta om konstnären Andy Warhol, och min bild är därför inspirerad av popkonsten. Andy Warhol var en väldigt fri och fantasifull konstnär, som är väldigt stor över hela världen än idag och det är det som gör honom så intressant.Jag har gjort en kopia av hans verk av Marilyn Monroe, med min egen bild. 

Andy Warhol använde sig mycket av silkscreentekniken när han gjorde sina bilder. Silkscreentryck görs med hjälp av att dra färg över ett tunt "filter", och kan göras i många lager. Bilden av Marilyn Monroe som jag tolkat gjorde han med silkscreentryck.  

Jag har tagit ett foto på Hedda, som jag sedan beskärt till en kvadratiskt form. Jag gjorde nio olika färgkombinationer av bilden och ökade kontrasten en aning på dem. När alla var klara satte jag ihop dem till ett kollage, och lämnade en liten tunn kant mellan bilderna precis som Warhols har.
Jag tänkte ut kompositionen av denna bilden nästan direkt när vi fick uppgiften, och jag har inte ändrat något alls från min  ursprungliga idé.

Det var ganska svårt att redigera färgerna precis så som Marilyn Monroe bilden har, för jag hittade inget bra program till att göra det med, men jag ökade färgstyrkan och kontrasterna så att de blev lite mindre "foto liknande". 

Om jag skulle gjort något annorlunda så skulle det vara att använda mer dämpade och pastelliga färger, samt att lägga på ett "målat" filter så att det blir ytterligare lite mer likt ett silkscreentryck.
För övrigt så är jag nöjd med min bild och hur den blev exakt så som jag tänkt i mitt huvud.


                              Min bild - Kopia av Marilyn Monroe av Andy Warhol

Marilyn Monroe av Andy Warhol - skullsproject.wordpress.com